Ma gandeam cat de usor si fals suntem perceputi de restul lumii, chiar si de cei apropiati noua, in anumite momente... Ar fi inutil sa insist asupra a ceea ce toata lumea stie... despre fiecare... despre cat de facil este sa emitem pareri, si culmea, sa le mai si exprimam ca idei verificate in timp. Ne sta in fire probabil sa aplicam etichete si sa enuntam, sub pretentia propriilor capacitati intelectuale, supra-estimate de amorul propriu sau de ceea ce ne-a incurajat sa le dezvoltam sau de cei care ne-au sustinut perpetuu in a le cultiva; ca atare, ne sta in in atitudine: a califica actiuni, fapte, dorinte, pe ale caror meleaguri suntem doar din intamplare. Noi suntem cei care cream imagini deformate, datorita carora contrazicem inclusiv constiinta noastra morala, pentru simplul fapt ca niciodata nu ne punem in papucii lor... adica nici macar nu nazuim sa fim in pielea lor, pentru o mai corecta intelegere sau macar pentru a nu mai pierde timpul reflectand asupra corectitudinii celor anterior exprimate fara noima. Inabusim adesea pozitivismul gandirii prin sofisme de care nici macar himerele ratiunii noastre nu ar fi mandre.
M-a inspirat ideea de a face o distinctie intre inteligenta rationala si inteligenta emotionala... si ca efect imediat al acestora, ar fi pe de o parte judecata, iar pe de alta parte, intuitia. Desigur, fiecare dintre noi suntem dotati cu inteligenta, care poate fi de tipul rational si este perfectibila in limitele posibilitatilor mentale de a acumula cunostinte sau inteligenta emotionala care poate fi perfectionata mult in timp si care da empatie, care poate fi dezvoltata in permanenta. Cu ajutorul ratiunii, reusim sa intelegem conexiuni si relatii intre evenimente, sa gandim logic, in cele din urma, si aceasta inzestrare ne este de folos benefic, in fiecare circumstanta a evolutiei noastre. Cu ajutorul ei, dovedim ca suntem capabili sa operam cu concepte, rationamente etc. Pe de alta parte, empatia ne orienteaza catre o forma apropiata de intuitie, catre posibilitatea de identificare a unor realitati prin intermediul afectelor, prin traducere simpatetica sau interpretare. De cele mai
mai pe scurt - posedam empatie cat o furnica iar de cele mai multe ori ratiunea noastra doarme... de vreme ce somunl ratiunii naste monstri, iar capacitatea de a empatiza vine din suflet e clar ca suntem doar niste animale primitive care doar ne intersectam traiectoriile ...
RăspundețiȘtergereCream imagini deformate pt ca nu suntem in stare (si probabil nici nu ne intereseaza) sa transformam impresiile care vin din exterior. Subiectiv e mai puternic decat obiectiv.. "Eu" e mai important decat "ei"..
RăspundețiȘtergereTitlul "Gandindu-ne la ceilalti" ma face sa zambesc. :) Nu stiu cine mai face asta in ultima vreme, poate doar cativa "amarati" ca tine si ca mine.. :)
PS: Te salut, Simona! ;)
Draga Somnorosu',
RăspundețiȘtergereiti multumesc! Suntem animale primitive, dupa parerea mea, atunci cand ne bazam doar pe simturi sau pe somnul ratiunii, in rest suntem animale dresate:))
Cu bine,
S.O.
Draga Diana,
RăspundețiȘtergerePrefer sa stiu ca fac parte din clasa celor putini, decat sa ma aglomerez in multimea celor multi... si tu faci la fel vad... nu vom fi nicaieri probabil, dar lumea noastra interioara va fi infinit diferita:)
Toate cele mai bune sa ni se adune!!
S.O.