M-a inspirat ideea de a face o distinctie intre inteligenta rationala si inteligenta emotionala... si ca efect imediat al acestora, ar fi pe de o parte judecata, iar pe de alta parte, intuitia. Desigur, fiecare dintre noi suntem dotati cu inteligenta, care poate fi de tipul rational si este perfectibila in limitele posibilitatilor mentale de a acumula cunostinte sau inteligenta emotionala care poate fi perfectionata mult in timp si care da empatie, care poate fi dezvoltata in permanenta. Cu ajutorul ratiunii, reusim sa intelegem conexiuni si relatii intre evenimente, sa gandim logic, in cele din urma, si aceasta inzestrare ne este de folos benefic, in fiecare circumstanta a evolutiei noastre. Cu ajutorul ei, dovedim ca suntem capabili sa operam cu concepte, rationamente etc. Pe de alta parte, empatia ne orienteaza catre o forma apropiata de intuitie, catre posibilitatea de identificare a unor realitati prin intermediul afectelor, prin traducere simpatetica sau interpretare. De cele mai multe ori in viata noastra sociala, inteligenta emotionala produce efecte dezirabile mult mai valoroase decat o logica hibrida a justificarilor existentiale.
am scris zilele trecute pentru viitorii mei colegi juniori din ALTEN cateva recomandari pentru redactarea primului lor CV si participarea la primul lor interviu, in doar 3 pasi:) M-as bucura daca gandurile mele va sunt de ajutor intr-un inceput de job, aleg sa le impartasesc cu voi, cu mult drag! Asa ca, dragul meu coleg: Mai intai te-ar ajuta sa iti definesti obiectivul profesional si motivatia proprie de a face parte din companie, proiect. Pentru asta ai nevoie sa cercetezi putin domeniul in care activeaza compania si sa aduni informatii care iti vor sprijini aceasta prima declaratie de intentie de a te alatura echipei, implicit rolului deschis. Nu uita sa completezi corect datele personale: telefon si adresa de email, ai putea include si o fotografie adecvata, din care sa reiese o atitudine pro-business. Atentie la exprimare si la gramatica textului, este foarte important! Stiu bine, ca student fiind, nu putem releva un niv
cu alte cuvinte inteligenta emotionala este suverana iar logica, ratiunea este vasala? exista si afecte intens negative sau negativ intense (merge in ambele variante chiar daca intelesul este usor diferit) care ar trebui dominate de catre o inteligenta rationala; pe de alta parte pe aceasta din urma cine o domina?? oricum ai glasui, afectele, pana la un anumit nivel, pot fi explicate prin hormoni, feromoni, proteine care isi" fac de cap la noi in cap" si genereaza demoni sau ingeri; de accord, experienta noastra umana este mult mai bogata culegand roadele afectivitatii dar care este rostul ratiunii si mai ales ratiunea este pur logica sau aceleasi mecanisme moleculare sunt baza ratiunii ca si a simtirii???
RăspundețiȘtergereDraga Din Klausenburg,
RăspundețiȘtergereeu nu am subliniat in niciun moment suveraneitatea uneia din cele doua forme de inteligenta, am vrut sa accentuez, in schimb, faptul ca inteligenta emotionala poate fi corectata, educata si dezvoltata intr-o masura mai mare decat se intampla in cazul celei rationale. Intotdeauna, ratiunea ne ofera "cunoastere veritabila", este fundamentul logicii, baza unor adevaruri general valabile... tocmai pentru ca este opusul afectivitatii... Afectele ne produc ceea ce ne place sa simtim sau nu, sunt inselatoare, si ca atare, pot fi "conduse" acolo unde nazuim sa ajungem... Si, da, suprematia ratiunii, in acest raport, este evidenta... dar in viata sociala... care prevaleaza?
Multumesc de comentariu,
S.O.
Din pacate doresc sa te contrazic, ratiunea poate fi educata si dezvoltata mai mult decat sensibilitatea, fireste intre anumite limite; afectele nu pot fi "conduse" acolo unde nazuim sa ajungem; crezi ca gelozia, invidia, furia pot fi conduse, guvernate???
RăspundețiȘtergereDraga Din Kolozsvár,
RăspundețiȘtergereinteligenta rationala se imbogateste in limitele potentialului fiecarui individ, la asta ma gandesc eu. Adica, e inutil sa ceri unui ins sa invete tomuri intregi, daca nu are potential... risca sa o ia razna, complet... Inteligenta emotionala practic, consta in gestionarea eficienta a emotiilor pentru atingerea propriilor scopuri. O persoana poate sa aiba foarte vaste cunostinte si IQ - high, dar este posibil sa nu isi controleze corect emotiile in relatiile si activitatea sociala si ca atare, sa esueze...
Desigur, putem corecta gelozia, invidia sau furia daca ne cunoastem foarte bine si daca ne calauzim calitatea reactiilor... nu vorbesc de cazurile extreme:)